Apel la o Adunare Europeană privind Bunurile Colective

Inițiativele civice și comunitare activează pentru revitalizarea bunurilor colective urbane, rurale, științifice și digitale și promovarea un viitor bazat pe participare democratică, echitate socială și durabilitatea mediului ambiant. În centrul acestor acțiuni ce țin de bunurile publice stau relații sociale ce aduc satisfacție și bucurie și care regenerează mediul nostru interpersonal și fizic. Noi renunțăm la ideea că suntem doar indivizi consumatori interesați doar de noi înșine sau în competiție pe o piață a junglei. În fapt însă, noi ne mai considerăm și cetățeni grijulii, activi și cooperanți, care lucrează întru menținerea echității și a bunăstării cartierelor, a orașelor și a societăților.

Într-o perioadă în care instituțiile europene pierd susținere și se regăsesc într-o criză profundă, noi, fiind cetățeni europeni, ne cerem Europa înapoi. Noi suntem preocupați de faptul că multe dintre guvernele noastre manifestă tendința de a favoriza interesele restrânse ale forțelor de piață dominante în loc de a se îngriji de bunurile colective ale populației și ale planetei.

Noi suntem îngrijorați de creșterea inegalității și a excluziunii sociale, precum și de schimbările climaterice care ne amenință viitorul. Regretăm privatizarea în masă și comodificarea care deja ne-au lipsit pe mulți dintre noi de bunurile colective pe care le împărtășim și care sunt esențiale pentru bunăstarea noastră fizică, socială și culturală și pentru demnitatea noastră.

 

Experiența noastră privind bunurile colective

Acțiunile ce țin de bunuri colective se referă la o rețea bazată pe cooperare și la inițiative locale de jos în sus, care deja sunt susținute de milioane de persoane în Europa și în lumea întreagă. Aceste inițiative creează sisteme ce se autogestionează și care satisfac necesități importante și care deseori funcționează în afara piețelor dominante și a programelor de stat tradiționale, propunând noi structuri hibdrid.

 

Fiind adepții acestei abordări:

  • Noi construim și consolidăm comunități, utilizând și împărtășind cunoștințe, arte, cultură, agricultură și tehnologie.
  • Noi dezvoltăm proiecte de locuințe comune (co-housing), susținem agricultura locală, trăim în sate-eco și avem infrastructuri bazate pe comunitate și deținute de comunitate (ex. pentru energie, apă, wi fi, cultură și finanțare).
  • Avem grijă de și împreună, în mod colectiv, gestionăm resursele naturale (inclusiv apa, pădurile, semințele și animalele).
  • Noi creăm și oferim gratuit muzică, imagini, programe soft, materiale educaționale, cunoștițe științife, etc.
  • Deja ne-a reușit să punem tuturor la dispoziție anumite informații din sectorul public, inclusiv cercetări finanțate din bugetul public, cunoștințe cu privire la sănătate și tehnologie.
  • Încercăm să facem instituțiile democratice deja existente să fie mai deschise prin intermediul unor noi instrumente de democrație participativă și transparență.

 

Noi solicităm

Noi solicităm oferirea resurselor și a libertăților necesare pentru a crea, gestiona și susține bunurile noastre colective. Noi solicităm ca guvernele, locale și naționale, precum și instituțiile Uniunii Europene să faciliteze apărarea și sporirea bunurilor colective, eliminarea barierelor și a îngrădirilor, pentru a deschide ușile spre participarea cetățenilor și prioritizarea bunurilor publice în toate domeniile de politici.

Aceasta cere o schimbare a structurilor tradiționale de guvernare de sus în jos spre un proces de participare orizontală de luare a deciziilor în comunitate, privind proiectarea și monitorizarea tuturor formelor de bunuri publice. Solicităm tuturor adepților acestei abordări să susțină o mișcare europeană care va promova solidaritatea, colaborarea, cunoștințele deschise și schimbul de experiență, acestea fiind forțele care apără și consolidează bunurile publice.

De aceea, chemăm și deschidem invitația de participare în cadrul unui proces participativ și incluziv european pentru dezvoltarea și gestionarea unei Adunări cu privire la Bunurile Colective. Împreună putem continua dezvoltarea unei rețele vibrante, grijulii și regenerative de proiecte colective care să dea înapoi bunurile colective europene oamenilor și mediului nostru natural.

 

Omnia sunt communia!

Înregistrează apelul…